تسلا و پاناسونیک قرارداد جدیدی برای تولید باتری لیتیوم یونی خودروهای الکتریکی بستند
به گزارش سرویس فناوری موتور جستجوی خبری آک تک به نقل از زومیت
تسلا مدت زیادی مشغول مذاکره با پاناسونیک برای گسترش فعالیتهای این شرکت ژاپنی در ابرکارخانهی گیگافکتوری (Gigafactory) واقع در نوادا است. بهنتیجه نریسدن این مذاکرات باعث گردیده بود روند گسترش بزرگترین کارخانهی تولید باتریهای لیتیوم یونی در جهان متوقف شود و گمانهزنیهای بسیاری از اختلاف تسلا و پاناسونیک و احتمال خاتمه یافتن این شراکت منتشر شود.
بهنظر میرسد تسلا و پاناسونیک بالاخره برای ادامهی همکاری و شراکت در ساخت باتری (حداقل در کوتاهمدت) به توافق رسیده باشند. بنابه اعلام تسلا، توافق جدید شامل تعهد پاناسونیک برای تولید مقدار مشخصی باتری طی دو سال آینده و تعهد تسلا برای خرید این مقدار باتری میشود.
پاناسونیک در ابتدای شراکت با تسلا مبلغ ۱٫۶ میلیارد دلار در گیگافکتوری نوادا سرمایهگذاری کرده بود و قصد داشت در فاز اول کارخانه به ظرفیت تولید ۳۵ گیگاوات ساعت باتری در سال دست پیدا کند. پاناسونیک در رسیدن به این هدف چندان موفق نبود و گزارشهایی از تیره و تارگردیدن روابط دو شرکت بهدلیل تصمیم تسلا به تولید باتریهای خودش بهصورت مستقل بهگوش میرسید.
تسلا سال گذشته چندین خرید مهم در رابطه با فناوری ساخت باتری انجام داد که مهمترین آنها تصاحب شرکت آمریکایی مکسول (Maxwell) است. مکسول که پیش از این بیشتر به خازنهای خود شناخته گردیده بود، پیش از خریدهگردیدن توسط تسلا پتنت جدیدی بهثبت رسانده بود که نشاندهندهی پیشرفت چشمگیر این شرکت در فناوری ساخت باتری بود.
باتوجهبه اطلاعات منتشر گردیده از پتنت مکسول، روش پیشنهادی این شرکت با استفاده از فناوری الکترود خشک، علاوه بر افزایش دادن چگالی انرژی باتریهای لیتیوم یونی به ۴۰۰ تا ۵۰۰ کیلووات ساعت بر کیلوگرم (kWh/kg)، هزینهی تولید باتریهای لیتیوم یونی را نیز بسیار کاهش خواهد داد. چگالی انرژی باتریهای پاناسونیک بهکار رفته در خودروهای تسلا اکنون حدود ۲۵۰ کیلووات ساعت بر کیلوگرم است.
متوقفگردیدن روند توسعهی خطوط تولید سلولهای باتریهای لیتیوم یونی در گیگافکتوری نوادا باعث گردیده بود تا سال گذشته «باتری» عامل محدود کننده (Bottleneck) در تولید خودروهای الکتریکی مدل ۳ تسلا باگردید.
تسلا پیش از این قصد داشت با همکاری پاناسونیک و توسعهی گیگافکتوری نوادا ۱۰۵ گیگاوات ساعت باتری در سال برای خودروهای الکتریکی خود و ۱۵۰ گیگاوات ساعت باتری در سال برای استفاده در سیستمهای ذخیرهسازی انرژی خود موسوم به پاورپک تولید کند.
در ادامه بخوانید:
خبرِ بهتوافق رسیدن با پاناسونیک درحالی منتشر میشود که تسلا بهتازگی درحال یافتن مکانی در مرکز ایالات متحده (احتمالا آستین تگزاس) برای ساختن کارخانهای جدید است. کارخانهی جدید که چندیدن برابر بزرگتر از گیگافتوریهای فعلی و درحال ساخت تسلا در نوادا، شانگهای و برلین خواهد بود، «ترافکتوری» (Terafactory) لقب گرفته است. تسلا به احتمال زیاد در ترافکتوری تگزاس برای اولینبار باتریهای خودش را تولید خواهد کرد.
منبع : زومیت
به صفحه اخبار فناوری بروید و دیگر خبرها را مشاهده نمایید.
مطالب مشابه
- معرفی سایت ایرانیان نیوز
- قابلیت Center Stage آیپد پرو ۲۰۲۱ منحصر به فیس تایم نیست
- اولین خودرو هواوی؛ Seres SF5 معرفی شد
- زبالههای کرونایی حیات وحش را نابود میکنند
- نسخه هیبریدی مازراتی لوانته با قدرت ۳۳۰ اسببخار معرفی شد
- پورت اترنت ۱۰ گیگابیتی در مک مینی M1 اپل
- ریاضیدانها به اثبات جدیدی برای احتمال رنگآمیزی اردوش رسیدن
- بررسی گلکسی M51 سامسونگ – زومیت
- قاب Combo Touch آیپد پرو ۲۰۲۱ اپل معرفی شد
- آیپد پرو ۲۰۲۱ از نگاه وبسایت رسمی اپل
مطالب تصادفي
- یک Toyota Toyota Cruiser الکتریکی را ببینید
- کارت گرافیک RTX 3060 نیامده گران شد
- تریلر جدید The Stand را تماشا کنید ، جایی که یک طاعون آخرالز
- آرشیو کامل اطلاعات توییتر در دسترس محققان آکادمیک قرار میگی
- بایدن با هدف تقویت امنیت سایبری ایالات متحده دستورالعمل اجرا
- سازنده چینی EV Nio به شما امکان می دهد اتومبیل های خود را بد
- هری پاتر نیویورک: گشت و گذار در فروشگاه جدید عظیم پنجشنبه را
- ذخیره مجدد Nintendo Switch برای Cyber Monday: موجودی Mario
- عکس های جدید آواتار ۲ نشان دهنده شیرین کاری زیر آب سیگورنی و
- معرفی جدیدترین مانیتورهای گیمینگ ایسر در آستانهی CES 2021