آک تک موتور جستجوی خبری
به گزارش پایگاه خبری سلامت و بهداشت طبنا به نقل از medicaldaily،
سازمان ملل روز چهارشنبه هشدار داد که تغییرات اقلیمی موجهای گرما شدیدتر و مکرر را ایجاد میکند، که به نوبه خود باعث ایجاد آلایندههای “جادوگر” میشود که سلامت انسانها و همه موجودات زنده را تهدید میکند.
دود آتش سوزی که اخیراً شهرهایی از آتن تا نیویورک را خفه کرده است، ممکن است بارزترین نشانه آلودگی هوا ناشی از امواج گرما باشد.
سازمان جهانی هواشناسی (WMO) در بولتن سالانه کیفیت هوا و آب و هوا اعلام کرد، اما گرمای شدید همچنین میتواند باعث ایجاد تعداد زیادی از فرآیندهای شیمیایی دیگر شود که برای سلامتی انسان خطرناک هستند.
پتری تالاس، رئیس WMO در بیانیهای گفت: امواج گرما کیفیت هوا را بدتر میکند و اثرات مخربی بر سلامت انسان، اکوسیستم، کشاورزی و در واقع زندگی روزمره ما دارد.
یک مطالعه جدید توسط موسسه سیاست انرژی در دانشگاه شیکاگو نشان داد که آلودگی ذرات ریز ناشی از منابعی مانند گازهای گلخانه ای وسایل نقلیه و صنعتی، شن و ماسه و آتش سوزی های جنگلی “بزرگترین تهدید خارجی برای سلامت عمومی” در سراسر جهان است.
طلاس تاکید کرد: تغییر اقلیم و کیفیت هوا را نمی توان جداگانه بررسی کرد.
آنها دست به دست هم می دهند و باید با هم مقابله کنند تا این چرخه معیوب شکسته شود.”
در حالی که گزارش روز چهارشنبه بر اساس داده های سال 2022 بود، تالاس هشدار داد که از نظر دما، “آنچه در سال 2023 شاهد آن هستیم حتی شدیدتر است”.
روز چهارشنبه، ناظر آب و هوای کوپرنیک اتحادیه اروپا گفت که سال 2023 احتمالاً گرم ترین سال در تاریخ بشر خواهد بود، زیرا سه ماه گذشته گرم ترین سال ثبت شده تاکنون بوده است.
این به نوبه خود، بالقوه خبر بدی برای کیفیت هوا است.
WMO گفت: “کیفیت هوا و آب و هوا به هم مرتبط هستند زیرا گونه های شیمیایی که هر دو را تحت تاثیر قرار می دهند به هم مرتبط هستند.”
“مواد مسئول تغییر اقلیم و کاهش کیفیت هوا اغلب از منابع یکسانی ساطع می شوند و … تغییرات در یکی ناگزیر باعث تغییر در دیگری می شود.”
به عنوان مثال به چگونگی انتشار دی اکسید کربن و اکسید نیتروژن در اتمسفر از احتراق سوخت های فسیلی اشاره کرد.
اینها نه تنها گازهای گلخانه ای گرما هستند، بلکه پیش سازهای بالقوه آلاینده هایی مانند ازن و ذرات معلق در هوا نیترات هستند.
به گفته WMO، در عین حال، محققان به طور گسترده موافق هستند که تغییرات آب و هوایی باعث موج های گرما شدیدتر و مکرر می شود و این به نوبه خود منجر به افزایش خطر آتش سوزی های شدیدتر می شود.
لورنزو لابرادور، محقق WMO در شبکه دیده بان اتمسفر جهانی که بولتن روز چهارشنبه را گردآوری کرده است، گفت: امواج گرما و آتش سوزی های جنگلی ارتباط نزدیکی با هم دارند.
او در این بیانیه گفت: «دود ناشی از آتشسوزیهای جنگلی حاوی مواد شیمیایی جادوگر است که نه تنها بر کیفیت و سلامت هوا تأثیر میگذارد، بلکه به گیاهان، اکوسیستمها و محصولات زراعی نیز آسیب میرساند – و منجر به انتشار کربن بیشتر و بنابراین گازهای گلخانهای بیشتر در جو میشود». .
او با این حال تاکید کرد که هنوز خیلی زود است که بگوییم که آیا سال 2023 از نظر آلودگی جوی بدتر از سال گذشته خواهد بود یا خیر.
او به خبرنگاران در ژنو گفت: «اگرچه این یک فصل آتشسوزی بیسابقه، بهویژه در اروپا و غرب کانادا بوده است، اما روابط و فعل و انفعالات و فرآیندهای شیمیایی که تغییرات اقلیمی را به آلودگی جوی مرتبط میکند، خطی نیستند.»
داده های سال 2022 که در این گزارش به تفصیل شرح داده شده است نشان می دهد که چگونه امواج گرما در سال گذشته باعث آتش سوزی جنگلی در شمال غربی ایالات متحده شد و منجر به هوای ناسالم شد.
به گفته این سازمان، افزایش دما در اروپا، همراه با مقادیر غیرمعمول بالای گرد و غبار بیابانی که به این قاره می رسد، در عین حال منجر به افزایش غلظت ذرات معلق و ازن در سطح زمین شده است.
ازن استراتوسفر به محافظت از انسان و پوشش گیاهی در برابر پرتوهای مضر فرابنفش خورشید کمک می کند.
اما در سطح زمین، جایی که در اثر واکنش بین دود ترافیک و نور خورشید ایجاد می شود، این گاز به بافت ریه حمله می کند و باعث درد قفسه سینه، سرفه و تنگی نفس می شود.
همچنین عملکرد محصول را کاهش می دهد، به طوری که ضررهای ناشی از ازن به طور متوسط 4.4-12.4 درصد در سطح جهان برای محصولات غذایی اصلی و ضرر گندم و سویا به 15-30 درصد در بخش هایی از هند و چین می رسد.
جهت مشاهده خبرها و مقالات دیگر میتوانید به صفحه اخبار پزشکی مراجعه کنید.
منبع خبر: پایگاه خبری حوزه سلامت طبنا نیوز
منبع سایت طبنا